Walking Words

Sabda Rasulullah s.a.w: " Sesungguhnya Allah S.W.T. tidak memandang pada rupa paras dan hartamu, melainkan yang dipandang-Nya ialah hati dan amal perbuatanmu." (Hadis riwayat Muslim dan Ibnu Majah).

home | tuto | producer | yt

12 January 2015

Susulan 'Kes K-Pop'

aku sebenarnya tak berapa suka nak bercakap tentang isu semasa yang berlaku baru-baru ni , sebab dakwah tu bukan ikut isu . tapi entah kenapa aku rasa macam terpanggil untuk menyuarakan sesuatu . it's all about 'kes kepop' tu .

aku yakin dan percaya , yang semua orang dah tengok apa yang berlaku kan ? macam-macam 'statement' yang keluar . dan kebanyakan ramai orang yang cenderung untuk salahkan perempuan yang terlibat tu . ya , aku tak nafikan , benda yang diorang buat tu , boleh jadi fitnah kepada islam .


tapi itu bukan jalannya atau elemen , untuk kita halalkan mulut kita untuk bercakap  sesuatu yang boleh menyebabkan , orang lagi jauh dengan agama . macam-macam gelaran yang orang bagi dekat si pelaku , betina lah , perempuan memalukanlah , and so on .

macam ni ke caranya Islam mendidik kita untuk ajak orang lain lebih dekat dengan agama ? dengan kata keji-kejian ? dengan seburuk-buruk hentaman ? lidah ni lagi tajam tau dari pedang . 

semua orang dalam dunia ni , tak pernah terlepas dari buat silap . dan , termasuk diri kita sendiri . dan mungkin itu silap dia , sampai terlalu fanatik , sampai dah tak boleh nak kawal diri dia sendiri . tapi kita , yang iman masih tebal ni , dan mungkin ada peluang belajar agama , adakah selayaknya kita nak keluarkan kata-kata yang menyebabkan orang rasa menyampah dengan agama ?


ok bayangkan ea , kalau ada orang cakap macam ni : "perempuan macam ni lah , perempuan yang tak ada langsung maruah ." "perempuan macam ni , tak boleh buat isteri ." "lebih baik matilah daripada malukan islam" "betina kurang iman , macam ni lah" . agak-2 , kalau diorang baca statement macam ni , ingat diorang lagi suka ke dengan agama ? macam mana kalau dengan sebab kata-kata yang keluar dari mulut kita , buat diorang lagi tertekan dan nauzubillah , keluar dari Islam ? jangan jadi punca orang lari dari agama .

Nabi , ajar kita membenci perkara yang haram . dan yang bertentangan dengan agama . dan jangan lupa , Nabi jugak ajar , untuk memaafkan orang . Nabi jugak ajar , untuk tak mengeji orang . Nabi jugak ajar , untuk bagi peluang dekat orang . 


mungkin sekarang kita boleh cakap , orang tu teruk . orang ni teruk . pendek kata , semua yang kita tak buat dan kita nampak apa yang orang buat , semuanya teruk . tapi , jangan lupa , Allah akan uji untuk apa yang pernah kau cakapkan dekat orang . dan kau tahu ke ujian apa yang Allah akan bagi kat kau nanti ? mungkin , masa tu kita lagi teruk daripada apa yang kita cakap . nauzubillah .

cara yang paling murni dan indah adalah , first sekali bila kita nampak kemungkaran depan mata , 1. minta dijauhkan oleh Allah "Nauzubillah" (Jauhkan aku daripadanya ya Allah) , then , 2. menyeru mereka , supaya bertaubat kerana Allah menerima taubat untuk hamba-Nya yang berdosa . 3. berhenti , untuk mengata atau mengeji pelaku dan menyebarkan keburukan mereka kepada khalayak .

agama itu peluang .
hati-hati dalam berbicara . kerana mulut , iman binasa .

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Katakanlah: 
"Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. 
Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. 
Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ."
(Surah Az-Zumar ayat 53)

wallahu'alam .
Yours faithfully,

yang baik itu dari Allah jua .

1 comment:

Copyright© Ilustrasi Nashrul