Walking Words

Sabda Rasulullah s.a.w: " Sesungguhnya Allah S.W.T. tidak memandang pada rupa paras dan hartamu, melainkan yang dipandang-Nya ialah hati dan amal perbuatanmu." (Hadis riwayat Muslim dan Ibnu Majah).

home | tuto | producer | yt

16 November 2014

Tanpa Mengurangi Walau Sedikit

lihat dia di sana , apakah yang cuba dia pamerkan oleh perwatakannya itu ? hasil jerih payahnya dia berusaha sehabis baik dalam memenangkan gejolak nafsunya yang bertaulankan syaitan itu . 


tindakan demi tandukan yang dia lakukan itu berjaya menawan hati-hati yang lalai lalu rebah di medan pembolakan hati yang sering berubah .

dia menakluki jiwa-jiwa yang rapuh imannya itu lalu menyeru sebanyak mungkin kejahatan dan kegelapan dalam kehidupan mereka .

lalu berasa bangga jua terpesona dengan kejayaan yang menghancurkan itu , lantas memukau hadirin berbuat busukan dosa melanggar larangan Ilahi . 


apakah dia tidak tahu setiap tindak tanduk yang dia perlakukan itu bakal disoal ? atau mungkin dia tidak sedar seruan yang berbunyi 'apabila engkau melakukan sesuatu kejahatan , lalu orang terikut dengan apa yang engkau lakukan , maka engkau akan menanggung dosanya hingga ke akhir hayatmu' ?

dia mengepalai bala tentera 'kejahatan' dengan pengikut tanpa sedar itu akan dihitung satu persatu zarah perzarah dari setiap inci dosa-dosa yang menjadi khazanah warisan yang tiada haruman kewangian padanya .

maka tiada jalan atau ruang yang lebih baik melainkan dengan menyucikan setiap noda-noda kehitaman seketul daging dirinya jua 'pengikutnya' dengan menyuarakan dan menzahirkan apa dia yang salah apa dia yang betul . 


mungkin ramai atau terlalu yang telah kecundang dalam hasutan berbaur penghinaan kepada pahala itu telah dia usahakan . namun , apalah dayanya dan kekuatannya untuk dia hapuskan kesemuanya , maka penyerahan dirinya kepada penciptanya itulah yang selayaknya .

maka dengan itu , duhai jiwa-hati yang sarat dengan selubung dosa jua maksiat . pulanglah ke pangkuan Tuhanmu yang Esa . agar , engkau memperoleh dan mendapat penerimaan dari Dia yang Maha Penyayang .

kerana dosa yang diajarkan pada yang lain itu 

"tanpa menguranginya walau sedikitpun ."
Yours faithfully,

yang baik itu dari Allah jua .

No comments:

Post a Comment

Copyright© Ilustrasi Nashrul