Walking Words

Sabda Rasulullah s.a.w: " Sesungguhnya Allah S.W.T. tidak memandang pada rupa paras dan hartamu, melainkan yang dipandang-Nya ialah hati dan amal perbuatanmu." (Hadis riwayat Muslim dan Ibnu Majah).

home | tuto | producer | yt

02 September 2015

Idea gila.

Satu petua yang aku rasa, petua yang paling pelik dalam dunia, sebab apa aku cakap pelik, sebab kalau ikut logik akal, dia macam 'gila' pun ada, 'masuk air' pun ada, 'tak masuk akal' pun ada. Senang cerita, kalau tak ada iman dalam jiwa kau, kau tak akan terima idea aku ni.

Ok, dengar elok-elok ea.

Biasa kalau kau dengar 'motivation' dari orang-orang yang berjaya, dia mesti cakap, yang bagi kau semangat dan hampir semua aku tengok yang paling banyak aku tengok dekat 'Matuesz M'. Semuanya tak kaitkan langsung dengan kehidupan akhirat. 'Even' agama lain.

Contoh, aku pernah dengar "kau kena laburkan dalam diri kau nak berjaya" dan lain-lain. Dan ada jugak Bill Gates punya 'quote' dia cakap:
"The only way to do great work is to love what you do." yang maksud dia lebih kurang "Satu-satunya cara kau nak  buat kerja yang baik adalah dengan menyukai apa yang kau buat."

Tapi setelah aku teliti punya teliti, aku nampak lain. Tapi aku tak tahulah korang macam mana. Yang aku nampak, kalau berkaitan dunia.

Macam ni, ini idea a.k.a petua yang aku kata 'tak masuk akal' tu,
"Kalau kau nak 'conquer' dunia, kau kena benci dunia. Kau kena buang dunia tu dalam jiwa kau. Sebabnya, satu soalan. Siapa yang cipta kau? Siapa yang buat dunia ni? Allah kan? Bila Allah yang cipta dunia ni, Allah tahu, siapa yang layak nak 'handle' dunia ni. So, dia akan bagi siapa yang Dia nak, siapa yang tak inginkan dunia pun dalam jiwa dia.

Itu rahsia dia kalau kau nak tau.


Maksud aku benci dunia tu, bukan maksudnya, kena tinggalkan dunia, fokuskan akhirat, semayang 24 jam... bukaannn... Maksud aku, benci dunia tu, kau tak sayang dunia tu, kau tak cinta sikit pun dunia tu, sebab kau tau, kau akan tinggalkan dunia ni, kau akan 'say' 'bye-bye' dekat dunia ni. Dan semua orang akan rasa benda yang sama. Kau akan mati. AND THAT'S THE POINT YOU LIVE IN THE WORLD. Dan negari kau yang kekal adalah negeri akhirat. Itu kau kena ingat.

Dan sebab apa kena benci dunia? Sebab bila kau tak dapat dunia. Kau tak perlu nak rasa sedih ke apa, sebab kau benci dia kan? Tapi bila kau dapat dunia. Kau bersedia nak korbankan dia bila-bila masa. Bila kau nampak ada orang yang lebih perlu daripada kau. Kau takde hal punya nak bagi. Sebab kau nak tebus akhirat pakai dunia. 

Sekarang ni kau nampak tak kat situ? Haaaa... amacam? 'Brilliant' tak apa yang ada pada Islam. Ini bukan idea aku. 'Totally' bukan idea aku. Ini adalah ilmu yang diturunkan untuk manusia daripada Allah supaya manusia sedar, akhirat tu ada dan  dunia tak kekal. 

Jadi 'point' dia kat sini, kalau kau betul-betul nak pegang dunia, nak maju dalam 'business' kau, nak berjaya dunia. Nak berjaya akhirat. Buang dunia dalam hati kau. 'Business' betul-betul kerana Allah, kerana nak manfaatkan duit yang kau dapat 'share' dengan orang. Tolong orang miskin. Bila kau yakin kau nak buat kerana Allah, so, jalan dia kena ikut syariat lah. Kena bertepatan dengan apa yang Allah suruh lah kan? Kalau haram tinggalkan, kalau berniaga baju, 'design' ikut muslimah, tak boleh nak ketat-2, tak boleh nak datangkan fitnah dalam masyarakat. Tak boleh model nak 'posing-2 maut' semua. Semua tu kena ikut, barulah Allah bagi dunia ni kat kau. Dunia ni Allah punya kan? 

Moga kita tak termasuk dalam hadis Nabi yang ni:
عَنْ ثَوْبَانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « يُوشِكُ الأُمَمُ أَنْ تَدَاعَى عَلَيْكُمْ كَمَا تَدَاعَى الأَكَلَةُ إِلَى قَصْعَتِهَا ». فَقَالَ قَائِلٌ وَمِنْ قِلَّةٍ نَحْنُ يَوْمَئِذٍ قَالَ « بَلْ أَنْتُمْ يَوْمَئِذٍ كَثِيرٌ وَلَكِنَّكُمْ غُثَاءٌ كَغُثَاءِ السَّيْلِ وَلَيَنْزِعَنَّ اللَّهُ مِنْ صُدُورِ عَدُوِّكُمُ الْمَهَابَةَ مِنْكُمْ وَلَيَقْذِفَنَّ اللَّهُ فِى قُلُوبِكُمُ الْوَهَنَ ». فَقَالَ قَائِلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا الْوَهَنُ قَالَ « حُبُّ الدُّنْيَا وَكَرَاهِيَةُ الْمَوْتِ ».

Dari Tsauban, ia berkata bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: 

“Hampir saja para umat (yang kafir dan sesat, pen) mengerumuni kalian dari berbagai penjuru, sebagaimana mereka berkumpul menghadapi makanan dalam piring”. 

Kemudian seseorang bertanya,
”Katakanlah wahai Rasulullah, apakah kami pada saat itu sedikit?” 

Rasulullah berkata,

”Bahkan kalian pada saat itu banyak. Akan tetapi kalian bagai sampah yang dibawa oleh air hujan. Allah akan menghilangkan rasa takut pada hati musuh kalian 
dan akan menimpakan dalam hati kalian ’Wahn’. 

Kemudian seseorang bertanya,
”Apa itu ’wahn’?” Rasulullah berkata,”Cinta dunia dan takut mati.” 

(HR. Abu Daud no. 4297 dan Ahmad 5: 278, shahih kata Syaikh Al Albani. Lihat penjelasan hadits ini dalam ‘Aunul Ma’bud)


*kasi tiup sikit dunia dalam hati, biar dia terbang jauh dari pandangan jiwa.
Yours faithfully,

yang baik itu dari Allah jua .

1 comment:

Copyright© Ilustrasi Nashrul