Walking Words

Sabda Rasulullah s.a.w: " Sesungguhnya Allah S.W.T. tidak memandang pada rupa paras dan hartamu, melainkan yang dipandang-Nya ialah hati dan amal perbuatanmu." (Hadis riwayat Muslim dan Ibnu Majah).

home | tuto | producer | yt

14 August 2013

Ku Sedia Berdiri

Ya . sememangnya menyatakan sesuatu itu mudah . tetapi untuk membuktikannya dengan perlakuan itu tak semudah yang kita perkatakan .

ya . mungkin kadang-kala kita melaksanakan apa yang kita ucapkan di bibir . tetapi seberapa lama kesetiaan kita dalam melakukan sesuatu itu ? bertahankah kita dengan pelbagai onak yang hadir di sepanjang perjalanan kita untuk menunaikan apa yang terucap ?

semuanya bergantung kepada iman .
malah taqwa .
semuanya terletak di hati . hati kita sendiri . 
ada hikmahnya apa yang terlarang dan apa yang diperintah . mengapa kita selalu mempersoal itu dan ini sedangkan hukumnya begitu ?

hamba itu tugasnya, tunduk dengan segala arahan tuannya . bagaimana pula kita yang ber'status' hamba mendongak lantas menentang serta melanggar semua perintah ?

tunduk dengan segala apa yang telah ditetapkan . dan kita akan mencapai impian yang kita impikan . syurga 

sebelum syurga .
kita disemadikan di 7 kaki ke dalam bumi yang mungkinkah nasib kita di dalam tanah sebati dengan kehidupan kita di atas tanah . ya,amalan kita sepanjang roh kita menetap di dalam jasad .

siapa yang akan mendoakan kita tatkala kita terseksa di alam barzakh nanti ?
di situ terujinya kasih yang sebenar oleh orang yang 'konon'nya bersama kita dalam menjalani kehidupan di dunia penuh pancaroba ini .

seberapa lama dia mampu bertahan untuk memberikan sedikit pertolongan bagi kita, yang kehausan meminta pertolongan di kubur yang penuh binatang penghapus , dengan doa . dengan senjata yang Allah kurniakan ?

jangan pernah lupa dengan tugas malaikat yang senantiasa meng'amin'kan doa setiap makhluk yang bermastautin di bumi Allah ini . 

usah dibicarakan lagi tentang kesetiaan doa mereka yang mungkin tidak sampai membantu kita di liang kita di azab .

teruskan memikirkan dan membaiki segala kerosakan hubungan kita dengan Allah . dengan manusia . dengan amalan kita .

perbaiki semula kesetiaan kita dengan amalan kita .
jangan putus hulurkan doa-doa di pusara kerana itulah tanda kasih . kasih yang sebenar . setia berdoa .

satu persoalan yang aku tinggalkan untu direnung dan berubah .

kita penuh harapan yang kita mahukan di dunia . penuh jua impian malah cita-cita , mengapa kita selalu membuat Allah tersinggung ?


Yours faithfully,

yang baik itu dari Allah jua .

No comments:

Post a Comment

Copyright© Ilustrasi Nashrul